Print zonder afbeeldingen Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen

Collectie V

Horloge in casette: een bezit voor het leven
Als waardering voor een 30-jarig dienstverband bij een van de ‘Organen’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken kregen sommigen (niet iedereen) dit prachtige doublé-horloge (m/v) cadeau. Het horloge bevat zelf ook nog een inscriptie met dank- betuiging.



Consumentenartikelen: schaars en sober
Consumentenartikelen waren vaak moeilijk te verkrijgen. In de plan-economie had de productie voor binnenlands gebruik doorgaans geen prioriteit. Bovendien ontbrak het prijsmechanisme om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Alles was officieel voorzien van een tevoren vastgestelde verkoopprijs: EVP (Einzel Verkaufs Preis).De starre prijspolitiek was een van de redenen van het slecht functioneren van de DDR-economie. Veel DDR-burgers sloegen een voorraadje in als ‘plotseling’ een bepaald artikel volop te koop was. Dat werd dan ingezet als ruil-object in de informele ruil-economie. Van de hier afgebeelde sigarettenmerken had Karo-sigaretten de bijnaam ‘Brennende Lumpe’ vanwege de penetrante stank.



Porselein en aardewerk: DDR-specialiteit
De DDR telde veel porselein- en aardewerkproducenten. Het meest bekend is het Meissen-porcelein. Hier zien we porseleinen serviesgoed afkomstig uit de fabriek van Freiberger.



Verzameling geldwisselaars
Dit zijn geen asbakken maar geldwisselaars voor op de toonbank van de winkel. Het is een kleine, maar unieke sub-collectie. Ook omdat merkreclame in de DDR voor binnenlands gebruik weinig voorkwam.



Modeltreinen: voorbeeld van de DDR-speelgoedproductie
DDe productie van modeltreinen was in de DDR belangrijk, zowel voor de binnenlandse markt als voor de export. De kwaliteit liep per productie zeer uiteen. Het vakmanschap was zeker aanwezig. Maar vaak werd voor de export zuiver op lage prijzen ingezet: veel materiaal voor weinig geld. Op de schaal HO 1:87 was PIKO verreweg de grootste producent. Dit bedrijf slokte ook kleinere firma’s op. PIKO heeft de Wende overleefd; wel is het aantal werknemers teruggelopen van ca. 1.000 tot ca. 100.

Het schaalmodel TT staat voor ‘Table Train’ en is een slag kleiner dan HO, nl 1:120. De TT- schaal is vooral in Oost-Europa populair omdat men daar in het algemeen klein behuisd is. Berliner TT Bahnen (voorheen: TT Zeuke) was hier bijna de enige producent. Het bedrijf is na de Wende voortgezet. Bijzonder is het model met de blauwe wagons: de ‘Touristenexpresse’. Deze treinverbinding liep van Dresden naar Varna, aan de Bulgaarse Zwarte-zeekust. Dit traject startte in 1963 met de getoonde treincombinatie met stoomloc. Voor een buitenlandse zonvakantie waren DDR-burgers aangewezen op landen als Roemenië, Bulgarije en Joegoslavië.



Verder met collectie VI