Print zonder afbeeldingen Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen

Lezing over DDR in Museum 20e Eeuw

Uitgesteld

ivm Corona/Covid-19 is deze lezing uitgesteld. Nieuwe data zullen later bekend worden gemaakt

HOORN – Op zondag 15 én op zondag 22 maart 2020 geeft Friso de Zeeuw een lezing ‘met lichtbeelden’ over de DDR in het Museum van de 20e Eeuw. 15 maart is inmiddels volgeboekt; voor 22 maart zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Ook originele DDR-items zijn dan te koop en uiteraard ook het boek ‘De tastbare DDR’. 
 De succesvolle expositie over het leven in voormalig Oost-Duitsland is dan nog een week in het Hoornse museum te zien.

Voor de DDR-lezing op 22 maart 2020 (aanvang 11.00 uur) kunnen belangstellenden zich aanmelden via info@museumhoorn.nl. Er is plaats voor circa 50 personen. U betaalt slechts de entree voor het museum (Museumkaart is geldig) en krijgt ook nog een kopje koffie. Uiteraard is er ook gelegenheid vragen te stellen over het leven in Oost-Duitsland. Na de lezing signeert Friso de Zeeuw desgewenst zijn boek. Liefhebbers kunnen ook originele DDR-items kopen en iedereen kan de tentoonstelling bekijken.

30 jaar geleden viel de Berlijnse Muur

Alweer 30 jaar geleden viel de Berlijnse Muur. En dit jaar werden Oost- en West-Duitsland 30 jaar geleden herenigd. Over dit belangrijke onderdeel van de recente historie toont het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn nog t/m 29 maart 2020 de tentoonstelling “De tastbare DDR”. Op een nagebouwde betonnen muur wordt verteld over de komst en de val van de muur. Honderden (gebruiks)voorwerpen uit de DDR vertellen over het leven in voormalig Oost-Duitsland. Bij de expositie verschijnt een boek, ook getiteld “De tastbare DDR”, dat exclusief bij het museum te koop is.

Van fototoestellen tot modeltreintjes

De Berlijnse Muur, de Koude Oorlog, het verval van het communisme en de terreur van de Stasi. Zaken die allemaal aan bod komen in de nieuwe tentoonstelling van het Museum van de 20e Eeuw. Maar ook hoe de Oost-Duitsers omgingen met hun altijd toekijkende overheid, de creatieve oplossingen die ze vonden en de voordelen die er ook waren. Ook laat de expositie voorwerpen zien die in de voormalige DDR werden gemaakt en ooit massaal te koop waren in Nederland. Menig grootwinkelbedrijf kocht goedkoop in op de Leipziger Messe: Van schrijfmachines tot kleding, van fototoestellen tot modeltreintjes.

Boek ‘De tastbare DDR’

In een mooie samenwerking brengen het DDR-museum in Monnickendam (tijdelijk gesloten) en het Museum van de 20e Eeuw een boek uit over het leven in de DDR en de val van de Muur. Deze eigen uitgave is exclusief in de MuseumShop (www.museumhoorn.com/ddr) en in de winkel van het Museum van de 20e Eeuw te koop voor slechts € 14,95.

Voor meer info: www.museumhoorn.nl