Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen
Nieuwsrubriek
- Themamiddag Beeld & Geluid 19 november 2023 – Op zondagmiddagen 19 november 2023 en 1 september organiseerden wij de themamiddag ‘De DDR in beeld, geluid en druk’. We organiseerden dit samen met de Beeld & Geluid-organisatie in hun bijzondere gebouw in Hilversum. Het evenement was beide keren overboekt; meer dan 2o0 mensen konden er niet in de zaal. Het programma was afwisselend, met bijdragen Eppo van Nispen, Hanco Jürgens, Guus Gonggrijp, Anja Fricke, Friso de Zeeuw en muziek van De Trabis. Daarnaast konden de bezoekers bij een entree een Trabant, Trabant Kübel, Wartburg én een Staatsvolvo bewonderen. Voor de verkoop van boeken en DDR-verzamelitems bestond grote belangstelling. Een glaasje Rotkäppchen-sekt maakte de middag compleet. Lees er meer op de pagina en bekijk de video »https://youtu.be/rgrT9_dDlgY
- Stasipraktijken – Tot de praktijken van de Stasi behoorde het op gigantische schaal afluisteren van telefoongesprekken. Indrukwekkend in beeld gebracht in de film ‘Das Leben der Anderen’. De VPRO-Gids schenkt aandacht aan deze Stasi-activiteiten, en dan in het bijzonder aan het onderzoek naar stemherkenning. In het tweede deel van het artikel doet auteur Hans van Wetering verslag van zijn bezoek aan het DDR-Museum in Monnickendam. Ter sprake komen enkele saillante museum-objecten en hoe (Duitse) museumbezoekers die ervaren. Lees het artikel »
- 5-daagse reis naar Berlijn. Onze DDR-samenwerkingspartners Erik Timmermans en Jaap Visser verzorgen in september de inhoudelijke begeleiding van een 5-daagse reis naar Berlijn. Hun boek Berlijn, een gids door de hoofdstad van de DDR, vormt de basis voor de gang langs de historische plekken. Hier meer informatie over deze reis »
- Feestelijke presentatie (21-03-22) van het lezenswaardige boekje van Guus Gronggrijp (links op de foto) over zijn tijd in de DDR. Geïnterviewd door Paul Arnoldussen (rechts). Met een spetterend optreden van Die Trabis met DDR-schlagers en de uitreiking van een originele DDR-onderscheiding, beschikbaar gesteld door het DDR Museum.
Lees het artikel in een PDF » - Einde DDR en Duitse eenwording, presentatie oktober 2020
Op 3 oktober 1990 hield de DDR op te bestaan en werd Duitsland herenigd. Dat vormt aanleiding voor een uitgebreide, rijk geïllustreerde presentatie (55 minuten) over aanloop en afloop. Met onder meer saillante informatie over de meesterzetten van Helmut Kohl en zijn moeizame verhouding met Ruud Lubbers. Uitgezonden door de eigen tv-zender van het Museum van de 20ste Eeuw.
Bekijk in de videorubriek » - Nederlandse DDR-boeken in Leipzig bewaard voor de eeuwigheid
De Deutsche Natonalbibliothek in Leipzig verzamelt sinds 1913 alle publicaties die in het Duits verschijnen, vertaald Duits werk en ook alle publicaties die over Duitsland worden uitgebracht. Totaal 36 miljoen items, in print als digitaal en ook nog muziekopnames. Deze massa wordt, onder optimale condities, voor de eeuwigheid bewaard. Per jaar komen er alleen al 500.000 geprinte publicaties bij! Het wekt dan geen verbazing dat het gebouwencomplex om de kwart eeuw stevig moet uitbreiden.
Lees meer » - ‘De tastbare DDR’, presentatie
Een uitgebreide lezing (55 minuten) over de DDR met veel foto’s en andere beelden. Friso de Zeeuw – bijgestaan door directeur Hans Stuijfbergen van het Museum van de 20e Eeuw – vertelt over de leven van de gewone mensen. Wonen, werken en ontspannen.
Bekijk in de video rubriek » - De mobiele DDR in Nederland bijeen
Omringd door een mix van Oost-Duitse voertuigen én een paar bijzondereWestwagen uit de DDR blikten we terug op het tijdperk van het IJzeren Gordijn. Voor autoliefhebbers was het interessant om aan de hand van uiteenlopende auto’s de DDR-geschiedenis door te nemen.
Lees meer » - Lezing over DDR in Museum van de 20e Eeuw
Op zondag 15 maart én op 22 maart op 2020 geeft Friso de Zeeuw een lezing ‘met lichtbeelden’ over de DDR in het Museum van de 20e Eeuw. Alleen voor 22 maart zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. De succesvolle expositie over het leven in voormalig Oost-Duitsland is dan nog een week in het Hoornse museum te zien.
Lees meer » - ‘De tastbare DDR’
Blader in dit rijk geïllustreerde nieuwe boek over de DDR. 96 blz. op groot A4 formaat, met harde kaft. Prijs slechts € 14,95 (excl. verzendkosten). Alleen verkrijgbaar via het Museum van de 20e Eeuw
Lees meer over het boek » - De DDR in kort bestek
De brochure over de DDR is vernieuwd en uitgebreid. In De DDR in kort bestek vertellen Anja Fricke en Mareike Naumann over hun jeugd in de DDR. Met hun persoonlijke verhalen geven zij een uniek kijkje in de DDR-samenleving. Daarnaast geeft Friso de Zeeuw een beknopt overzicht van de geschiedenis van de DDR. De brochure op A4-formaat telt 22 pagina’s en is rijk geïllustreerd. De DDR in kort bestek is uitermate geschikt voor onderwijsdoeleinden. Lees verder en blader in de brochure » - Festival 30 Jahre Mauerfall
Het DDR-Museum organiseerde op 9 en 10 december het Festival 30 Jahre Mauerfall. Het was een groot succes, met 600 bezoekers. Wij hebben alles op video vastgelegd.
Bekijk de films » - Verslag DDR-reis naar Leipzig 2019
Begin mei 2019 vond de eerste speciale vijfdaagse reis naar Leipzig en omgeving plaats, gewijd aan verschillende aspecten van de DDR.
Lees het verslag van deze reis »
‘Sorry’- een moeilijke waarheid
Konden de voormalige leiders van de DDR ruimhartig hun verontschuldigingen aanbieden voor hun wandaden jegens de bevolking? Deze vraag houdt Anja Fricke bezig. Lees haar artikel, gepubliceerd in het Vlaamse literair tijdsschrift Streven (sept./okt 2018).
Lees het artikel »
Theaterstuk Immer Gerade Aus: een reprise waard
In een voormalige spoorloods in Tilburg vond in april 2018 de muziektheatervoorstelling Immer Gerade Aus plaats. Het DDR Museum was natuurlijk betrokken bij deze unieke voorstelling. Anja Fricke stelde originele DDR-objecten ter beschikking. Voor de Trabant uit het museum was een aparte rol weggelegd.
Lees het verslag van deze theatervoorstelling »
Immer Gerade Aus
Unieke theatervoorstelling Immer Gerade Aus op 20, 21 en 22 april in Tilburg. Een retro-muziektheatervoorstelling over een vriendengroep in het Oost-Berlijn van voor de val van de Berlijnse Muur. Over dromen, liefde, Trabantjes en de Stasi. Met liedjes geïnspireerd door grote Duitse pophits in de sfeer van de jaren ’80.
Lees meer over deze theatervoorstelling »
Verslag DDR-reis naar Leipzig 2018
Begin mei 2018 vond de eerste speciale vijfdaagse reis naar Leipzig en omgeving plaats, gewijd aan verschillende aspecten van de DDR. Lees het verslag van deze reis »
Nieuws uit de kleine wereld van de DDR-verzamelaars in Nederland.
Op 11-08-2017 kregen wij in Monnickendam bezoek van Jack en Petra Bervoets, van het DDR Museum Limburg (in Stein). Dit enthousiaste stel beschikt over een fraaie en steeds verder uitdijende collectie.
Lees het artikel »
Van Bauhaus naar Plattenbau
‘Das Bauhaus war eine Idee (…)’ en volgens Bauhäusler Ludwig Mies van der Rohe heeft alleen een idee de kracht om zich zo ver te verspreiden. ‘Van Bauhaus naar Plattenbau’ is een onderzoek naar dit idee. Want waar liggen aanwijsbare idealen en ideeën van het Bauhaus ten grondslag aan veertig jaar DDR architectuur en haar socialistische stadsplanning?
Lees het artikel »
De idealisten: Nederlandse kunstenaars in de DDR
Linkse Nederlandse kunstenaars hielpen kort na de Tweede Wereldoorlog bij de opbouw van het ‘nieuwe, andere Duitsland’: de DDR. Niet alleen de puinhopen in de straten van Berlijn, maar ook die in de hoofden van de mensen moesten worden opgeruimd. Lees het artikel »
Go Trabi Go! De Athlon Tour of the Century Onze Museum-Trabant reed op 16 en 17 september 2016 mee in een bijzondere tour voor oldtimers: de Athlon Tour of the Century. De Trabi wist temidden van de grote merken toch de show te stelen. Dennis Drenthe doet verslag. Fotografie: Dick Groen, Robbert Moree, Dennis Drenthe. Bekijk artikel »
Aanrader. Dolores Thijs: Retour Berlin Ostbahnhof
Het is 1956 als de vader van Dolores Thijs met zijn gezin voor een periode van drie jaar in Oost-Berlijn gestationeerd wordt als westers correspondent voor de Belgische communistische media. De Muur bestaat nog niet en er is vrij verkeer tussen de verschillende bezettingszones. Lees het artikel »
Het bijzondere programma ’Was die DDR noch zu sagen hat’ in de Theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (20-03-2016) is op video vastgelegd. Wij hebben een uitgebreide selectie gemaakt. De zeven programmaonderdelen zijn nu afzonderlijk, in aparte films, te bekijken. Bekijk hier »
Een gedenkwaardige DDR-middag
Een persoonlijke impressie van Kirsten Veldhuijzen; foto’s: Marcel Bayer. Vermanend en vermakelijk. Dat was de middag ’Was die DDR nog zu sagen hat’ in de Theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Op deze zondagmiddag 20 maart 2016, de laatste dag van de Boekenweek, was de zaal met 260 bezoekers tot de laatste plaats gevuld. Lees het artikel »- Was die DDR noch zu sagen hat!
Duitsland is het thema van de Boekenweek 2016. Voor het DDR-Museum in Monnickendam aanleiding om op zondagmiddag 20 maart samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) deze bijzondere bijeenkomst te organiseren.Onder leiding van Felix Rottenberg blikken wij met onder meer de minister van Buitenlandse Zaken en de Pressesprecher van de laatste DDR-regering terug op een enerverende periode in de Duitse geschiedenis. Maar vooral gaan we na hoe de verdwenen staat DDR nu nog betekenis heeft en zijn stempel drukt op de tegenwoordige tijd. Voor lichtvoetige elementen zorgen een taxatieronde van DDR-voorwerpen, liedjes uit de DDR en een borrel in Oost-Duitse stijl.Het programma vindt u hier. Kaarten kunt u hier via de website van de OBA kopen - Ontmanteling van Checkpoint Charlie, 22 juni 1990
Op 22 juni was het 25 jaar geleden dat Checkpoint Charlie als Amerikaanse controlepost op de grens van West – en Oost-Berlijn werd opgedoekt. Friso vertelt in een kort radio-interview hoe hij daar in 1985 de grens overging, met medeneming van illegaal gewisselde Ostmarken, verstopt in sigaretten. Hij memoreert verder dat eind oktober 1961 de tanks van de Sovjet-Unie en de Amerikanen enkele meters van elkaar af stonden, in de hoogste vorm van paraatheid. De Derde Wereldoorlog was toen dichter bij dan ooit. Nu is Checkpoint Charlie een drukke toeristenattractie die op een kermis lijkt. Lees verder » - Historisch Nieuwsblad – 13 voorwerpen uit de collectie
In het Historisch Nieuwsblad (juni 2015) beschrijft Friso de Zeeuw 13 markante voorwerpen uit de collectie van museum. In combinatie levert dat een aansprekend beeld van de DDR-maatschappij op. Lees het artikel » - Historische confrontatie DDR-West-Duitsland op het voelbalveld
Bezoekers van onze website en Faceboek-pagina wijzen regelmatig op bijzondere gebeurtenissen in en over de DDR. Als dat leidt tot een mooi verhaal, publiceren wij dat graag. Zo herinnert Wout Visser ons aan de historische confrontatie in 1974 op het voetbalveld tussen de DDR en West-Duitsland. Graag delen wij zijn relaas. Lees het artikel » - Op werkbezoek bij een Museum met een missie
De leiding van het DDR-Museum, Friso en Thea de Zeeuw, bracht op 2 mei 2015 een werkbezoek aan het DDR Geschichtsmuseum in Perleberg. (https://www.ddr-museum-perleberg.de). Zij werden vergezeld door Dieuwke van Ooij (journaliste en Duitsland-kenner) en Rainier Potratz, die zich professioneel met de DDR-geschiedenis bezighoudt. Dieuwke van Ooij doet verslag. Lees het artikel » - Artikel in ‘Sfeer!’, April 2015
Lees het artikel over het DDR-Museum gepubliceerd in ‘Sfeer!’ van April 2015. Lees het artikel » - DDR Museum beschikt nu over originele Trabant
Voor het DDR-museum staat sinds 20 maart 2015 een originele Trabant. Veel museumbezoekers hebben aangeven dit typische DDR-product eigenlijk niet mag ontbreken. Nu is het zover. De trotse eigenaar van de auto is Dennis Drenthe. Lees zijn relaas. Lees hier meer » - Maarten van Rossum bezoekt het DDR Museum
Glossy ‘Maarten’ (febr. 2015) doet uitvoerig verslag van het museumbezoek van Maarten van Rossem en Beatrice de Graaf. Bekijk hier de pdf » - Reportage SBS6 – Hart van Nederland
Reportage van SBS6 over het DDR Museum (09-11-2014) Bekijk hier » - Radio-interview: de rol van kerk in de DDR
Hijlco Span in gesprek met Friso de Zeeuw over de rol van de kerk in de DDR, NCRV-radio, 4-11-14 Bekijk hier » - Fotoreportage
De fotoreportage van het Festiwall in de Melkweg afgelopen 9 november is nu online. Bekijk hier » - Die Trabis brengen 5 populaire liedjes uit de DDR-tijd
Lees hier meer » - Reportage RTV NH
Op 7 november 2014 zond RTV NH een reportage uit over het DDR Museum. Bekijk de reportage » - Ellen Siebert bij Max, 6 nov 2014
Op 6 november waren Friso de Zeeuw en Ellen Siebert te gast bij Max, waarbij o.a. Ellen vertelde over haar jeugd in de DDR. Bekijk de video » - Vrolijke presentatie DDR-erfgoed
Friso de Zeeuw vertelt in het historisch radioprogramma OVT over de DDR, aan de hand van museumobjecten (26-10-2014 beluister hier en 09-11-2014 beluister hier) - Exakta herleeft in Meppel
Op 3 oktober (Dag van de Duitse Eenheid) opende Friso de Zeeuw, directeur van het DDR-Museum, een tentoonstelling in het Drukkerijmuseum te Meppel, gewijd aan de ondernemer Johan Steenbergen. Lees hier meer » - Collages van DDR-verpakkingsmateriaal
De in Berlijn woonachtige Kunstenares Josje Schroot maakt collages van DDR-Verpakkingsmateriaal. Lees hier meer » - Berlijnse Trabant-liefhebbers bezochten op 8 juni 2014 ons museum.
De lokale omroep maakte er een uitvoerige reportage over. Hoofdmoot vormt een interview met een van de bezoekers die vragen over zijn Trabant beantwoordt en als Ossi vertelt over het leven voor en na de val van de Muur. Bekijk deel 1 en deel 2 - Luppa: van grindfabriek naar Kulturfabrik: Op 1 juli 2012 kochten drie Amsterdamse vrienden een voormalige grindfabriek bij Luppa met 1,5 hectare grond, circa 40 kilometer ten oosten van Leipzig. Deze locatie wordt stapsgewijs omgevormd tot ‘Kulturfabrik’: een plek waar tal van culturele activiteiten samenkomen in een recreatieve sfeer. De Kulturfabrik richt zich aanvankelijk op een Nederlands subcultureel publiek, maar integratie met plaatselijke culturele initiatieven is nadrukkelijk de doelstelling. Lees hier meer »
- Hypocriet gejammer over de Berlijnse Muur.
Berlijn, maart 2013. Als je de internationale media mag geloven, staat Berlijn op het punt haar kostbaarste erfgoed te verliezen. Hoofdschuddend spreken Nederlandse vrienden mij aan over het dreigend onheil. Wat een barbaren zijn het daar toch in jouw stad, ze hebben bijna alles wat aan de DDR en de deling herinnert tegen de vlakte gesmeten, en nu wordt ook nog de East Side Gallery, het laatste stuk Muur, opgeofferd aan de hebzucht van een projectontwikkelaar die daar luxewoningen gaat bouwen. Lees hier meer » - Lenin op transport.
Kleine geschiedenis van negen meter brons. Het komende half jaar zal niemand die Assen binnen rijdt een negen meter hoog standbeeld van Lenin ontgaan. Lees hier meer » - Hoe was het als kind in de DDR?
Anja Fricke (1978) komt uit voormalige DDR. Over haar jeugd die zij daar doorbracht kan zij boeiend vertellen, voor grote en kleine groepen geïnteresseerden, scholieren en studenten. Lees meer » - Een tip voor liefhebbers van de industriële nalatenschap van DDR.
In het Berlijnse staddeel Köpenick, Oberschöneweide, heeft een club liefhebbers onlangs een klein museum ingericht met restanten van het grote elektronische industriecomplex dat daar in de DDR-tijd gevestigd was (voor de oorlog AEG): Industriesalon Schöneweide - Anja Fricke in gesprek met Armando
Een uitgebreid gespreksverslag met de bekende – thans in Potsdam woonachtige – kunstenaar Armando over de geschiedenis, het begrip schuldig landschap en de DDR. Onze redacteur Anja Fricke, zelf afkomstig uit Oost- Duitsland, interviewde hem voor het Vlaamse literaire tijdschrift Streven (oktober 2012). Lees hier (pdf) » - Hans Boele’s “De Grens”
Hans Boele, woonachtig in Elten, schreef een liedje over de grens tussen West- en Oost-Duitsland dat hij zelf zingt. Het heet dan ook De Grens. Het staat op zij uit 2009 daterende cd “Er zijn dagen…” – Beluister hier - Video’s in ons archief
Wij hebben 19 korte videofilms toegevoegd. Het zijn grotendeels Nederlandse en Duitse tv-reportages en zij geven een uitstekend beeld van het DDR-Museum. Bekijk hier »