Print zonder afbeeldingen Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen

De DDR-themamiddag in Beeld & Geluid, Hilversum
herhalen wij op 1 september 2024 wegens de grote belangstelling. 
De ticketverkoop is gestart! Prijs: €19.50 per persoon.  
Klik op: Koop je ticket bij Beeld & Geluid.

Hier in een video-impressie van het succesvolle event op 19 november 2023 (samengesteld door Peter van Maanenberg):  

Op zondagmiddag 1 september 2024 organiseren wij wederom de themamiddag ‘De DDR in beeld, geluid en druk’. We doen dat samen met de Beeld & Geluid-organisatie in hun bijzondere gebouw in Hilversum.
Je kunt een afwisselend programma verwachten, met bijdragen Eppo van Nispen, Hanco Jürgens, Guus Gonggrijp, Anja Fricke, Friso de Zeeuw en muziek van De Trabis.
Daarnaast kunnen bezoekers bij een entree enkele DDR-auto-juweeltjes bewonderen. Misschien weer een Trabant, Trabant Kübel, Wartburg én een Staatsvolvo.
Liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij een stand met verkoop van DDR-verzamelitems en boeken.
Een glaasje Rotkäppchen-sekt na afloop van de voorstelling completeert deze zondagmiddag.

De DDR in beeld, geluid en druk, 1 september 2024, Hilversum
Het oostelijk deel van Duitsland was vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 tot november 1989 een communistische dictatuur.
Dit jaar is het al weer 35 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Dat luidde het einde in van de DDR en de Koude Oorlog.
Hoe was het leven onder het autoritaire regime? Het is een vraag die blijft boeien. Evenals de vraag of alles in de DDR wel zo beroerd was. Het DDR-Museum organiseert samen met het Instituut Beeld & Geluid een thema-middag waarin de beelden in  en over de DDR centraal staan.
Zo duikt Eppo van Nispen (directeur Beeld & Geluid) in de archieven en presenteert op zijn geheel eigen wijze bijzondere tv-en filmbeelden over de DDR.
Wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Hanco Jürgens neemt ons mee naar de slotfase van de DDR en de rol van de media daarin.      
Anja Fricke (zelf afkomstig uit Oost-Duistland) vertelt over de schoolboeken die in de DDR gebruikt werden om de jeugd te kneden tot ‘socialistisch mens’.
Friso de Zeeuw (directeur DDR-Museum) vertelt aan de hand van beelden uit Brigadebücher over het wel en wee van  industriearbeiders (m/v) in het gebied rond Bitterfeld. 
Guus Gonggrijp werkte in Dresden voor het propagandablad DDR-Revue. Over zijn hilarische belevenissen schreef hij een boekje. Daaruit leest hij een paar columns voor.
Die Trabi’s zorgen voor het muzikale element; zij vertolken enkele DDR-hits.
           
Verwacht geen zware middag; onze themabijeenkomsten kenmerken zich door lichtvoetige en toegankelijke presentaties van de serieuze materie.       
Het programma is Nederlands gesproken. Verschillende filmfragmenten zijn Duits gesproken evenals de liedjes van de Trabis.   

Tijdschema DDR themamiddag 1 september 2024 in Hilversum (gebouw van Beeld & Geluid):
– vanaf 13.15. Inloop met koffie en thee. Verkoop van DDR-items en boeken
– 14.00.  Aanvang programma
– 15.15. Pauze. Verkoop van DDR-items en boeken
– 15.45. Vervolg programma
– 17.30. Afsluiting programma. Napraten met een (gratis) glaasje Rotkäppchen.          
              Verkoop van DDR-items en boeken
– 18.00. Voldaan naar huis

Tickets kosten € 19,50 per persoon en zijn via Beeld & Geluid te bestellen.