Print zonder afbeeldingen Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen

De DDR-thema-middag in Beeld & Geluid, Hilversum
herhalen wij op 1 september 2024 wegens de grote belangstelling. 
Tickets zijn nog niet verkrijgbaar; de verkoop start in mei 2024.

Hier in een video-impressie van het succesvolle event op 19 november 2023 (samengesteld door Peter van Maanenberg):  

Op zondagmiddag 19 november 2023 organiseerden wij de themamiddag ‘De DDR in beeld, geluid en druk’. We organiseerden dit samen met de Beeld & Geluid-organisatie in hun bijzondere gebouw in Hilversum. Het evenement was zwaar overboekt, maar meer dan 210 mensen konden er niet in de zaal. Het programma was afwisselend, met bijdragen Eppo van Nispen, Hanco Jürgens, Guus Gonggrijp, Anja Fricke, Friso de Zeeuw en muziek van De Trabis. Daarnaast konden de bezoekers bij een entree een Trabant, Trabant Kübel, Wartburg én een Staatsvolvo bewonderen. Voor de verkoop van boeken en DDR-verzamelitems bestond grote belangstelling. Een glaasje Rotkäppchen-sekt maakte de middag compleet. Vanwege de grote belangstelling herhalen wij het evenement op zondagmiddag 1 september.


‘De DDR in beeld, geluid en druk’ op herhaling: 1 september
Het oostelijk deel van Duitsland was van 1945 tot 1989 een communistische dictatuur. Volgend jaar is het al weer 35 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel die het einde van de DDR en de Koude Oorlog inluidde.
Hoe was het leven onder het autoritaire regime? Een vraag die blijft boeien. En: was alles in de DDR wel zo beroerd?
Het DDR-Museum organiseert samen met Beeld & Geluid een thema-middag waarin de media, muziek en het geschreven woord centraal staan, in en over DDR. In het bijzondere gebouw van het archief/museum van Beeld & Geluid op het Mediapark in Hilversum.
Het programma is volledig Nederlands gesproken (maar Duits gezongen).

Programma DDR themamiddag 1 september 2024:

13.30. Inloop, met koffie en thee en verkoop van boeken en DDR-items
Kleine DDR-autoshow bij de entree
14.00. Opening door Eppo van Nispen en Friso de Zeeuw
14.05. Presentatie Eppo van Nispen, met videofragmenten uit het archief over het leven in de DDR en berichtgeving over de DDR
14.30. Hanco Jürgens (wetenschappelijk medewerker Duitsland Instituut en publicist) vertelt over de dynamiek in de jaren tachtig en de rol van media daarin.
14.55. Combo Die Trabis brengt drie hits uit de DDR ten gehore
15.15. Pauze; verkoop van boeken en DDR-items
15.45. Anja Fricke (afkomstig uit de DDR) vertelt met welk lesmateriaal en rituelen leerlingen op school tot goede socialistische burgers werden gekneed.
16.05. Guus Gonggrijp werkte van 1983 tot 1990 in Dresden als eindredacteur van de Nederlandse uitgave van het propagandablad DDR-Revue. Na een introductie, leest Guus Gonggrijp enkele columns voor uit zijn boekje Munitiefabriek voor de vrede.
16.25. Friso de Zeeuw geeft een presentatie over het dagelijks werk in de DDR, aan hand van Brigadebücher, bedrijfsdagboeken over het arbeidzame leven.
17.00. Die Trabis laten nog een keer het geluid van de DDR horen.
17.30. Afsluiting programma en napraten met een drankje. Verkoop van boeken en DDR-items.
18.00. Einde