Print zonder afbeeldingen Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen

Die Trabis brengen 5 populaire liedjes uit de DDR-tijd

Het DDR-museum brengt vijf populaire liedjes ‘met een verhaal’ uit de DDR-tijd weer tot leven. Het speciale voor deze gelegenheid opgerichte (Nederlandse) amateur-combo Die Trabis vertolkt deze nummers op videofilm, verrijkt met beelden van de originele opnamen en een toelichting van Friso de Zeeuw van het DDR-Museum.

Enkele liedjes worden waarschijnlijk voor het eerst buiten Duitsland uitgevoerd. Dat geldt bij voorbeeld voor de Lipsi Schritt, een melodie met bijbehorende danspassen, in 1959 speciaal in opdracht het DDR-regiem gecomponeerd om tegenwicht te bieden tegen de ‘decadente’ westerse rock-’n-roll.

Dit zijn de liedjes:

Pack die Badehose ein (DDR-Satire Fassung)
Satirische, hardcore koude-oorlogs-DDR-versie van het bekende nummer dat Connie Froboess als kindersterretje zong, 1952. Citaat: “Der Ami schiesst am Wannsee”.

Heute tanzen alle jungen Leute den Lipsi Schritt
Officiële DDR-antwoord op de ‘verwilderde’ rock’n’roll, 1959. Het dansje sloeg echter niet aan bij de jeugd.

Du Hast den Farbfilm vergessen
Megahit in de DDR van de toen 19-jarige Nina Hagen en haar groep Automobil, 1974. In 1976 keerde zij de DDR definitief de rug toe.

Jugendliebe
Wellicht de grootste hit ooit in de DDR. Gezongen door Ute Freudenberg en haar groep Elephant, 1980. Een van de weinige DDR-nummers die ook in de West-Duitsland succes boekten.

Sonderzug nach Pankow
Geen DDR-, maar een West-Duitse productie van Udo Lindenberg met zijn Panik Orchester, 1983. Uit protest dat zijn DDR-tournee was verboden, spreekt hij in dit nummer Erich Honecker vermanend toe. De muziek is een bekende melodie van Glenn Miller.

Die Trabis bestaan uit:
Carole Maykels (zang)
Albert Mol (keyboard)
Paul Holtkamp (drums)
Hans Liesker (basgitaar)
Paul Schoonderwoerd (gitaar)
Fred Goores (saxofoon)

De film is geproduceerd onder leiding van Nico Oussoren.

Bekijk en/of download het krantenartikel “Hits uit de DDR door Monnickendamse Trabi’s” – klik hier »