Print zonder afbeeldingen Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen

Links

Omdat veel mensen, vooral studenten, vragen naar informatie van allerlei aard over de DDR, hebben wij veel werk gemaakt van deze link-pagina. De meeste informatie is uiteraard Duitstalig.

Digitale informatie over de DDR:  

* Portal met veel gerubriceerde informatie over de DDR: www.ddr-suche.de  

* Over de geschiedenis van de DDR: www.ddr-geschichte.de

* De MDR (Mittel Deutsche Rundfunk) besteedt veel aandacht aan het dagelijks leven in de DDR. Men heeft zelfs een uitstekend gedocumenteerd naslagwerk samengesteld: Damals im Osten alsook een encyclopedie.

* Deze Nederlandstalige site richt zich voornamelijk op Berlijnse locaties die in dehttps://www.mdr.de/damals/archiv/index.html
DDR-tijd bijzondere betekenis hadden. Met een fotografische vergelijking van ”toen” en ”nu”.      

* Wie naar toegepaste vormgeving en design in de DDR zoekt, komt snel uit bij Günter Höhne. Deze kenner, verzamelaar en publicist biedt veel informatie op zijn website en zijn boeken (die uiteraard op zijn website staan vermeld).

* De verzamelaars- en liehebbersvereniging Verein zur Dokumentation der DDR Alltagskultur e.V onderhoudt een bescheiden website. Daarop is ook het adres te vinden van de winkel van Elke Matz met DDR-restanten in Berlijn: www.kost-the-ost.de .

* Deze site gaat over de inzet van DDR-arbeiders bij de bouw van het Russische aardgasnet: www.trassendatenbank.de .

* Uitgeverij Christoph Links heeft de meeste boeken over de DDR in zijn fonds: www.linksverlag.de .

* Veel informatie over officiële medailles en oorkondes die in de DDR in ruimhartig werden toegekend, is te vinden op de deze Nederlandstalige site: https://www.ddrmedailles.nl .

* De reisbelevenissen van de Nederlander Eduard Bekker die tussen 1979 en 1989 vaak in de DDR verbleef, zijn hier te vinden op:

* De twee bekendste speelfilm over de DDR zijn: ‘Das Leben der Anderen’ en ‘Goodbey Lenin’. Daarnaast verschenen de afgelopen jaren nieuwe producties. Een hoogtepunt vormt ‘Der Turm’, naar het gelijknamige boek. Een succesvolle tv-serie was ‘Weissensee’. Beide op dvd verkrijgbaar.

Kopen:

* Voor het aankopen van originele DDR spullen kan men in Berlijn goed terecht bij de winkel VEB Orange. Ruime sortering, deskundig advies, redelijke prijzen.

* Online winkelen is mogelijk op Ossikult. Stevig aan de prijs.

 Musea in Berlijn :

* Sinds november 2013 is in de bekende Berlijnse Kulturbrauerei een officieel DDR-museum geopend. Het is een nevenvestiging van het Haus der Geschichte in Bonn. En…voor Nederlanders altijd interessant: de toegang is gratis.

* Het Tränenpalast, bij Station Friedrichsstrasse in Berlijn is eveneens een (gratis) must: de voormalige grensovergang naar de S-Bahn die naar West-Berlijn ging.

* De Stasi-gevangenis in Hohenschönhausen is bijzonder. Vooral als een voormalige gevangene als gids optreedt.

* Van enorme complex aan de Normannanstreasse waar de Stasi haar hoofdkwartier had zetelde, heeft men een gedeelte – waar onder meer Stasi-baas Erich Mielke resideerde – ingericht als Stasi-museum. Ook de moeite waard.

* Berlijn heeft sinds augustus 2006 ook een privaat DDR-Museum. Het is zeer centraal gelegen en drukbezocht: www.ddr-museum.de

* Een tip voor liefhebbers van de industriele nalatenschap van DDR. In het Berlijnse staddeel Köpenick, Oberschöneweide, heeft een club liefhebbers een klein museum ingericht met restanten van het grote elektronische industriecomplex dat daar in de DDR-tijd gevestigd was (voor de oorlog AEG): Industriesalon Schöneweide

Musea elders:

* Wie het officiële documentatiecentrum annex museum dat geheel aan de DDR is gewijd wil bezoeken, moet naar Eisenhuettenstadt: www.alltagskultur-ddr.de. Voor DDR-geïnteresseerden is deze stad sowieso een reis waard.

* De site van een interessant museum over de DDR in Radebeul, bij Dresden: Museum Zeitreise . Ik beveel een bezoek aan.    

* Een sympathiek, locaal DDR-Museum in toeristische watersportplaatsje  Malchow (in Mecklenburg-Vorpommern).

* Het DDR-Geschichtsmuseum in het Perleberg (in het Noordwesten van Brandenburg) is alleen al bijzonder, omdat het wordt gedreven door het gepensioneerde dominees-echtpaar Freimark dat zich in de DDR-tijd moedig heeft verzet tegen het communistisch regiem.

* Over musea die als thema hebben: de naoorlogse geschiedenis van Duitsland, de DDR en de Duitse deling: www.nachkriegsmuseen.de .

* En ook Nederland heeft een tweede, privé-museum dat gewijd is aan de DDR en wel in het Brabantse Udenhout: https://www.ddr-museumudenhout.nl .  

* Zelfs Denemarken krijgt binnenkort een DDR-Museum: www.freec.dk/ddr

* Nederland heeft waarschijnlijk de grootste museumdichtheid van de wereld. Al die musea zijn bijeengebracht op: https://museumzoeken.nl/

Algemene info over Berlijn en Duitsland:

* Op mijn persoonlijke website zijn in de videorubriek een serie speciaal over Berlijn gemaakte videofilmpjes te bekijken met interessante, niet voor de hand liggende locaties. De productie stamt weliswaar uit 2008, maar ik kan alle locaties nog steeds voor een bezoekje aanbevelen. 

* Nederlandse liefhebbers en bezoekers van Berlijn kunnen voor uitgebreide (actuele) informatie terecht op www.berlijnforum.nl

* Nog meer Berlijn. Marjolijn van de Kolk redigeert het actuele Berlijn-blog, met tips en wetenswaardigheden over Duitse hoofdstad, vooral gericht op jonge mensen. Zij wijdde ook een bijdrage aan ons museum

* Veel Nederlandse informatie over Duitsland (incl. de DDR): www.duitslandweb.nl

Persoonlijk:

* De persoonlijke website van Friso de Zeeuw: www.frisodezeeuw.nl

Website:

* De website is gebouwd door: www.louderwebdesign.nl