Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen
Dolores Thijs: Retour Berlin Ostbahnhof
Aanrader. Dolores Thijs: Retour Berlin Ostbahnhof
Het is 1956 als de vader van Dolores Thijs met zijn gezin voor een periode van drie jaar in Oost-Berlijn gestationeerd wordt als westers correspondent voor de Belgische communistische media. De Muur bestaat nog niet en er is vrij verkeer tussen de verschillende bezettingszones.
Maar de abrupte overgang van een beschutte meisjesschool naar een klas vol pestkoppen vergt veel van het aanpassingsvermogen van een twaalfjarig meisje. De DDR, waar Duits en Russisch de voertalen zijn, blijkt een vijandelijke wereld. De onschuldige tiener wordt geconfronteerd met de onbekende wereld van een communistische land ten tijde van de Koude Oorlog en maakt intensief kennis met het indoctrinerend communistisch regime met zijn totaal andere waarden en normen. En thuis verloopt ook niet alles in rust: haar ouders hebben tegengestelde politieke opvattingen – vader is communist, moeder niet.
Zo ontvouwt zich in deze autobiografische bildungsroman het enigszins schizofrene leven van een tienermeisje. Enerzijds Goethe en Schiller, anderzijds de muziek van de American Forces Network en de opkomende rock ‘n’ roll. Ze wordt lid van de communistische jeugdbeweging en bewondert de daartegen rebellerende Halbstarken, de nozems. Ze gaat winkelen in de Russische ‘Ostzone’ met de verkregen distributiebonnen, terwijl aan de westkant – nog niet afgeschermd door een Muur – de weelde lonkt van het West-Duitse Wirtschaftswunder.
Drie jaar lang leidt Dolores Thijs een dubbelleven en moet ze zich handhaven in een aanvankelijk vijandige en dreigende sfeer en tegelijkertijd in haar schizofrene leefomgeving haar weg vinden naar volwassenheid. De opstandige puber in haar droomt van een balletcarrière en ontdekt de romantiek van een eerste liefde. En met de jaren begint ze stilaan te wennen aan het leven in Oost-Berlijn dat steeds meer als ’thuis’ gaat voelen.
Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog schetst Dolores Thijs in Retour Berlin Ostbahnhof het relaas van een jonge, onschuldige tiener. Een meisje dat met tegenzin uit Brussel, zich Oost-Berlijn tot haar thuis wist te maken en vervolgens met heimwee weer uit Berlijn moest vertrekken.
Dolores Thijs, ‘Retour Ostbahnhof. Mijn jeugdjaren in de DDR’, Uitgeverij Marmer/Baarn, 316 blz., 19,95 euro Bestel het boek Direct
Lees een uitvoerige recensie: www.knack.be/nieuws/boeken/dolores-thijs-over-haar-puberjaren-in-de-voormalige-ddr/article-review-507649.html
Over de auteur. Dolores Thijs groeide op in Brussel en woont nu in Nederland. Zij is journaliste en schrijft voor tal van Belgische en Nederlandse tijdschriften (reisreportages, kunst & cultuur, human interest). Zij is bekend onder ander door haar debuutroman De Vrouwenval (1981, Manteau). Daar ontving zij de prijs voor het Beste Literair Debuut in Vlaanderen en werd in België een bestseller. Zij schreef veel meer waaronder haar autobiografische Bildungsroman Retour Berlijn Ostbahnhof uit 2014.