Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen
Nieuwe podcast-serie: ‘Over de Muur’.
Precies honderd jaar na het overlijden van de stichter van de communistische Sovjet-Unie, Vladimir Lenin en 35 jaar na het vallen van de Berlijnse Muur onderzoekt journalist Ulrike Nagel de relatie tussen Nederland en de Duitse Democratische Republiek (DDR, het communistische Oost-Duitsland).
Daarnaast wil de in Oost-Berlijn opgegroeide Ulrike weten hoe de jeugdjaren haar gevormd hebben en of de DDR nog in haar zit.
De zesdelige MAX-podcastserie ‘Over de Muur’ is te beluisteren op NPO Luister en de populaire podcastplatforms. Het DDR-Museum verleende graag medewerking aan deze uitgebreide, informatieve en genuanceerde podcastserie.
Ulrike Nagel maakte het einde van het communisme van heel dichtbij mee. Ze is opgegroeid in de DDR en was tien jaar oud toen de Muur viel. Ulrike woont nu vijftien jaar in Nederland.
In ‘Over de Muur’ gaat Ulrike op onderzoek uit. Welke invloed had Nederland op de Koude Oorlog? Wat was hiervan te merken in Nederland?
Tijdens de gesprekken met oud-klasgenoten komt ter sprake dat je nooit weet wie je kon vertrouwen. Ulrike vraagt zich steeds vaker af welke rol haar familie speelde in Oost-Duitsland. Hadden zij ook contact met de Stasi?
Ulrike bezocht het DDR-Museum in Monnickendam (www.ddr-museum.nl) waar oprichter Friso de Zeeuw haar door de collectie leidt en haar terugbrengt naar het Duitsland uit de jaren 70 en 80.
De podcast-serie is hier te beluisteren: https://tr.ee/5Q-8ex5DR5