Print zonder afbeeldingen | Print met afbeeldingen
Theaterstuk Immer Gerade Aus: een reprise waard
Ronkende bijrol voor de Trabant
In een voormalige spoorloods in Tilburg vond in april 2018 de muziektheatervoorstelling Immer Gerade Aus plaats. Het DDR Museum was natuurlijk betrokken bij deze unieke voorstelling. Anja Fricke stelde originele DDR-objecten ter beschikking. Voor de Trabant uit het museum was een aparte rol weggelegd. Halverwege de voorstelling reed het appelgroene wagentje het podium op, met het ostalgische pruttelgeluid en de bijbehorende walm. Het publiek vond het prachtig.
Tekst: Dennis Drenthe
Fotografie: Raymond Dekker, Dennis Drenthe
Mark Dekker, de regisseur van het stuk, had het DDR Museum benaderd voor zoveel mogelijk input en inspiratie. Hij had bedacht dat het een mooie stunt zou zijn als de typische tweetaktgeluiden in de zaal zouden weerklinken. Dat kwam goed uit, want onze Trabant was wel toe aan een uitstapje, zo vlak na de winter. Al voorafgaand aan de première viel op hoe Tilburgers enthousiast op de Trabi reageerden toen die in het avondzonnetje stond te glimmen buiten de zaal. Overigens heeft de ‘Spoorzone’ wel iets weg van het huidige Berlijn, met veel terrasjes in een omgeving vol oude industriële panden.
Serieus theaterstuk na parodiemusicals
Immer Gerade Aus is een eigen productie van een tiental theatermakers uit Tilburg en omgeving. Eerder maakte deze gelegenheidscombinatie parodiemusicals, waaronder Rocky Over The Rainbow, Siske & Wuske in het Parodie Paradijs en Pirates of the Parodean.
Immer Gerade Aus is anders en gaat over een vriendengroep in het Oost-Berlijn van voor de val van de Berlijnse Muur. ‘Over dromen, liefde, Trabantjes en de Stasi’.
De zelfgeschreven teksten hebben de makers geënt op de muziek van Duitse pophits uit de jaren zeventiger en tachtiger jaren. Wel West-Duitse hits: een minpuntje.
Humor kenmerkt de musical; er viel veel te lachen en gniffelen. Elke avond ontdekten we nieuwe subtiele grappen die in de enscenering verstopt zaten.
LGBT en de Lipsi
De spelers kregen het publiek zelfs aan het dansen. Een hoogtepunt vormde een ‘cursus’ Lipsi-Schritt. De Lipsi is het roemruchtige dansje dat het DDR-regiem in de jaren zestig liet creëren als tegenhanger van de ‘kapitalistische’ en ‘decadente’ rock-‘n-roll. Alle bezoekers ontvingen een heus ‘Lipsi-diploma’, als beloning voor het collectief oefenen van de pasjes.
Het verhaal heeft ook een serieuze ondertoon: Een Oost-Berlijnse vriendengroep probeert het beste van het leven te maken, onder het communistisch regiem. Hun non-conformistische gedrag trekt de aandacht van de Stasi en dat blijft natuurlijk niet zonder gevolgen.
Door thema’s als LGBT toe te voegen en met pittige maatschappelijke statements wint de
voorstelling aan actualiteit. Met de vriendenclub kan je je makkelijk identificeren. Dat is een knappe prestatie van het stuk dat slechts in enkele maanden van idee tot uitvoering werd getransformeerd. Het budget was beperkt en de meeste spelers zijn geen professionals.
Trabant in het theater
Dat wij de Trabant iedere avond het podium op mochten rijden – met de hoofdrolspeelster aan boord – was bijzonder. Het leek wel een filmset, waarbij de stralen licht van de koplampen het mystieke effect versterkten. Iedere avond begon het publiek te applaudisseren en te juichen als de Trabant de zaal in reed, want zij verwachtten zoiets niet. Wanneer heb je ooit een auto op een podium zien rijden? Bij de musical Soldaat van Oranje zijn het weliswaar motoren en een heuse Dakota die de show stelen, maar dit is een amateurgezelschap. Het
unieke geluid, de geur van tweetaktolie en benzine en natuurlijk de charmante uitstraling van onze groene Trabi vond iedereen fantastisch. Dat was precies wat Mark Dekker in gedachten had.
Vervolg?
Wij hopen van harte dat het stuk een reprise of een vervolg krijgt. Alle voorstellingen waren uitverkocht. De liedjes met de teksten van Immer Gerade Aus blijven in ons hoofd hangen. Verbeterpuntjes: a. het stuk komt wat sloom op gang en b. nog meer interactie met het publiek.
In 2019 is het alweer dertig jaar gelden dat de Muur viel: een passende gelegenheid voor een reprise!